diumenge, 14 de maig del 2017

Fem un mural ceràmic (tercera part, al taller)

Doncs ara queda la feina que no s'acostuma a veure. 


Les rajoles pintades tornen al taller per l'acabat final.


Ara caldrà esmaltar i fornejar totes les rajoles.
Per què s'esmalten les peces de fang? El fang és porós, i a mesura que l'anem coent li traiem aquesta característica, però no podem treure-li tota ja que llavors el convertirem en terra volcànica. Per això cada pasta ceràmica té una temperatura òptima de cocció. Amb l'esmalt el que fem és fer una capa impermeable a tota la peça i garantir-ne una bona conservació.


Per esmaltar he fet servir un esmalt transparent i brillant que dona un acabat bonic i bo per peces d'exterior. L'esmalt el compro en pols i es barreja amb aigua. Com que les rajoles tenen molta textura he decidit fer l'aplicació amb pinzell per garantir uniformitat en les peces.


Després de tres capes d'esmalt aconseguim un gruix òptim. Ara cal deixar-les secar, netejar bé el darrera de cada rajola i ja poden entrar al forn.

Forn carregat i a punt d'engegar
Com que porten esmalt caldrà fornejar-les en casillers per tal de que no quedin enganxades les unes amb les altres. Doncs en el procés de cocció l'esmalt es converteix de pols en vidre i si es toquen les unes amb les altres queden enganxades de tal manera que només trencant la peça es poden separar. Amb els casillers també garantim el màxim aprofitament del forn.
  
Un cop acabada la cuita i refredat el forn
Aquest cop el forn estarà 10 hores engegat fins arribar a una temperatura de 1020ºC, que és la que li cal a aquest esmalt per fondre bé. I no el podré obrir el forn i veure el resultat final fins 10 hores més tard, d'aquesta manera aconseguirem que les peces es refredin a poc a poc i no s'esquerdin.


I així queden les peces cuites.
Ja estan a punt per la instal·lació a la paret...
però això us ho explico al proper post.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada