dimarts, 18 de desembre de 2012

Per Nadal… ceràmica a l’escola!!!


Entre final de novembre i principi de desembre, els nens i les nenes de 5è i 6è del CEIP Pont de la Cadena de Molins de Rei han estat fent un taller de campanes de Nadal de ceràmica.

Vaig anar a l’escola a explicar com faríem la campana amb fang, quins materials utilitzaríem per fer-la (argila vermella) i pintar-la (engalbes o terres de colors), o les eines que faríem servir (punxons, buidadors...). Un cop explicat tot, ja era l’hora de posar les mans al fang!!
Vàrem començar per fer la forma exterior, la de conus. Un cop marcat el gruix de les parets amb els buidadors, les anàvem buidant fins a fer-ne totes les parets semblants... Ai, que més d’un forat es va fer!! Sort que el fang venia molt tou i això es pot arreglar! 
Després va ser  l’hora de fer un element petit que aniria enganxat a l’exterior de la campana i que donaria personalitat a cadascuna d’elles. Per acabar-les, només calia decorar-les per l’exterior del conus amb un punxó ben suau, mentre anàvem enganxant amb la barbotina l’element  exterior.
Mentre s’esperaven havien de fer una petita boleta de fang foradada. Tot just abans de donar-la per acabada, calia fer un forat per passar el cordill que havia d’aguantar la boleta de fang, la que faria sonar la campana, i llavors les vàrem deixar assecar... Al cap d’uns dies ja eren ben seques i es podien pintar. Ara era l’hora de remenar bé les engalbes, que la sorra i els òxids es barregessin bé amb l’aigua i de fer un color de base amb esponges. Els pinzells anaven després, grans i mitjans, per acabar amb els pinzells petits per als detalls.
Les campanes ja estaven llestes! Ara tocava la segona part: me les enduc al meu taller i les esmalto totes amb un esmalt ben brillant que farà ressaltar tots els colors que han pintat. Ja poden anar al forn. Les col·loco totes dins i el programo perquè arribi a 1060ºC de temperatura. Al cap d’unes 24 hores ja el puc obrir i aquí teniu el resultat.
Les campanes ja estan acabades i de retorn a l’escola!!!
Gràcies, nois i noies del Pont de la Cadena. M’ha encantat fer campanes amb vosaltres!! Fins a la propera!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada